Apenstreken

Op een hoge heuvel midden in de Kathmandu Vallei bevind zich de stupa van Swayambhunath, bij de toeristen beter bekend als de "Monkey Temple". De geologen zijn het eens met de legende dat de Kathmandu Vallei vroeger een groot meer was en deze heuvel een eiland. De naam Swayambhuna betekent dan ook "uit zichzelf verrezen", als een lotusbloem die boven water komt en zijn bloembladeren uitspreidt.

De naam Monkey Tempel komt van het feit dat de de heuvel waarop zich de stupa bevindt wordt bevolkt door apen. Soms alleen, soms in grote groepen met kleine baby-aapjes hangend aan de buiken van hun moeders. Tijdens de klim langs de lange steile trap die naar de heuveltop leidt wordt je dus ook regelmatig lastiggevallen door die beesten. Met wat handgeklap of sissende geluiden zijn ze meestal makkelijk weg te jagen.Een andere goede truc die onder andere wordt toegepast bij de Hindutempel van Pashupatinath is het gebruik of beter gezegd "tonen van" een schietelastiek. Je hoeft het wapen niet eens te laden want bij de aanblik ervan gaan de meeste apen al op de vlucht.

Wat je echter niet moet doen is een foldertje gaan zitten lezen en je Lonely Planet (de bijbel van elke backpacker) naast je neerleggen. Voor ik het wist had een van de beesten het boek te pakken en verdween naar eenzame hoogten in een boom. Lachende omstanders, boze blikken naar de aap en veel geroep en gesis en omhoog geworpen takken en stenen mochten echter niet baten, de aap klom alleen maar hoger de boom in met het boek. Na wat geknabbel echetr besloot de aap dat hij mijn Planet toch niet zo lekker vond en liet het ding na de kaft er afgescheurd te hebben van tien meter hoog weer naar beneden vallen. Een half rolletje plakband en 50 rupees (voor de hulpvaardige Nepalees die de resten van mijn reisgids uit de bosjes tussen de apen uit viste) armer was het ding weer zo goed als nieuw.

Maar de apen zijn niet de enige zie zich als beesten gedragen. De daken van de Hindu-tempels steken altijd fors uit buiten de muren. Om het gewicht van de daken te kunnen dragen zijn dus houten steunen of strutten nodig. Die worden voorzien van prachtig houtsnijwerk waarbij men zich niet zelden heeft laten inspireren door een ander oosters kunstwerk: de kama sutra. Niet alleen mensen worden in diverse posen afgebeeld, er zijn ook kunstwerkjes met parende olifanten met verstrengelde slurfjes en natuurlijk apen. Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat de Bloodhound Gang hier geweest moet zijn voor zij verkleed als apen hun clip opnamen. Het refrein zingt al de hele dag in mijn hoofd rond: "You and me baby ain't nothing but mammals, let's do it like they do on the discovery channel."

Lees verder...