Bethlehem in Nepal

Na een lange tocht met de trein van Varanasi naar Gorakhpur en vervolgens een rit in een volgestampte bus van Gorakhpur naar het grensplaatsje Sonauli ben ik in Nepal aangekomen. Mijn eerste bestemming was het dorpje Lumbini, enkele tientallen kilometers vanaf Sonauli. Er is in het dorpje maar een bezienswaardigheid, maar dat maakt het wel een van de meest heilige plaatsen ter wereld: de geboorteplaats van de Buddah (5e eeuw voor Christus). Lumbini is dus zeg maar het Bethlehem of het Mekka van het Buddhisme.

Eerlijk is eerlijk, het dorpje Lumbini ziet er grotendeels ook uit zoals het Bethlehem van rond het jaar 0 eruit gezien moet hebben: de meeste inwoners wonen in kleine houten hutten en de weinige stenen gebouwen zijn herbergen. Er is wel elektriciteit, hoewel die af en toe ook wegvalt en op sommige dagen en uren van overheidswege wordt afgesloten vanwege de energietekorten in het land, maar warm water en dergelijke was er niet in mijn "herberg".

De Buddah is in tegenstelling tot de Christelijke Heiland ook niet in een herberg geboren. Hoewel hij van betere komaf was (zijn moeder was koningin) kwam hij in een minder gespreid bedje ter wereld. Moederlief werd na het baden in de vijver ter plaatse overvallen door barensweeŽn en geassisteerd door haar zusje en met haar rechterhand hangend aan een tak van een boom werd de kleine Buddah eruit geperst. Twee eeuwen later heeft keizer Asoka nog een herinneringspilaar geplaatst en verder staan er vele ruÔnes van tempels die dateren uit de 3e eeuw voor t/m de 2e eeuw na Christus. Na die tijd kregen de Hindu's en later de Moslims in het gebied de overhand en raakte de plek in de vergetelheid tot hij enkele eeuwen geleden door archeologen herontdekt werd. Nu staan er enkele tientallen reusachtige moderne tempels en kloosters van verschillende staten zoals China, Korea en Japan ter ere van deze bijzondere plek. Eigenlijk zijn de guest houses in het dorp Lumbini dus niet de enige stenen gebouwen maar het contrast is wel erg groot: enkele groepen Buddhistische monniken in enorme paleizen met vijvers en tuinen tegenover honderden lokale inwoners in houten hutten... ik dacht dat dat Buddhisme toch anders in elkaar stak?

Lees verder...