Elephant Day

Van de bergen afdalend naar de jungle kom je Royal Chitwan National Park, bekend vanwege de zeldzame eenhoornige neushoorns en de vele olifanten. Samen met drie van de raftende Britten kwam ik hier tegen de avond aan en was getuige van een prachtige zonsondergang boven de Nepalese jungle. Een schitterend gezicht wat ik jullie niet wilde onthouden, hoewel een foto maar een bleke afspiegeling van de werkelijkheid is. Geen ruisend water, geen tsjirpende krekels, geen tetterende olifanten... alleen een kleurig plaatje.

Maar de volgende dag was " elephant-day". Om dat olifantenpopulatie een beetje in stand te houden is enkele decennia geleden het Elephant Breeding Center opgezet. Hier worden met enige regelmaat jonge olifanten geboren. Let op: met enige regelmaat betekent niet vaak. Ten eerste omdat olifanten slecht paren in gevangenschap, ten tweede omdat de draagtijd van een olifantenkoe ongevee 22-24 maanden is en ten derde omdat ze ook niet over honderden olifanten beschikken. Maar ok, inmiddels zijn er toch een stuk of 20 ter wereld gekomen.

In het modderige moessonseizoen worden de olifanten natuurlijk ook erg vies. Dagelijks om elf uur worden de olifanten dus gebadderd in de rivier en schoongeschrobd met ruwe stenen. Met de slurf zuigt de olifant water op en spuit dat over zijn rug ter afkoeling. Als je dus het lef hebt om op de rug van de olifant te gaan zitten krijg je een gratis koude douche! Maar met dat soort parasieren op zijn rug weet de olifant wel raad: hij laat zich prompt op zijn zij vallen en dan moet je dus zorgen dat je niet onder 5000 kilogram olifant terecht komt.

Aan het eind van middag, als de zon begint te zakken, komen de meeste widle dieren in de jungle uit hun schuilplaats. De al eerder genoemde eenhoornige neushoorn en als je geluk hebt een tijger. Helaas hoefde ik mijn belofte ter aanschaf van een fles champagne niet in te lossen. Die zou ik namelijk aanschaffen als we een tijger in het wilde zouden zien. Wel dus de beruchte neushoorn (en later zelfs nog een hele familie met een baby neushoorn), allerlei herten, aapjes, vogels etc. en dat alles spannend maar niet zo comfortabel uiteraard vanaf de rug van een olifant!

Lees verder...