Hoeveel geloven passen op een kussen?

India is een ware mix van religies. Van oorsprong was Hindustan zoals de naam al suggereerd een landvan Hindu's. Enkele eeuwen voor Christus scheiden de Buddhisten zich af in Noord-India met name vanwege onvrede met het kaste-systeem. Hoewel ze hier nooit echt voet aan de grond gekregen hebben, lukte dat wel in China, Japan en een aantal ander Aziatische landen.

Een kleine duizend jaar later begon de invloed van van de moslims duidelijk te worden: ze vielen met grote legers India binnen, branden steden plat, moorden de bevolking uit, het gebruikelijke verhaal. Dus konden de Christenen niet achterblijven en nog maar nauwelijks hadden de latere Mogul-keizers de moslims eruit gesodemieterd of de Britten stonden met kanonnen op de stoep. Het Rode Fort in New Delhi, voormalig standplaats van de befaamde Pauwentroon (door de moslims meegenomen naar Pakistan) en de diamant Koh-I-Noor (nu een van de Britse kroonjuwelen) en het Nationaal Museum geven een interessante kijk op de roerige geschiedenis van een land waar 20% van de wereldbevolking woont.

Inmiddels leven de verschillende geloven redelijk vreedzaam samen hoewel het Hinduisme duidelijk dominant is, op de voet gevolgd door de Islam. Dat betekent dus: geen alcohol, geen rundvlees (voor de Hindu's, want koe=heilig dier) en geen varkensvlees (voor de moslims, want varken=onrein dier). Vrijwel alle restaurants zijn dus vegetarisch en zelfs bij de McDonald kun je alleen een McChicken krijgen. Het park rond de plek waar Mahatma Ghandi gecremeerd is is nu een bedevaartsoord voor mensen van alle geloven.

Verder is Delhi de thuisplaats van de Lotustempel, de laatste en grootste tempel van het Bahai-geloof, een mondiale godsdienst met enkele miljoenen aanhangers die alle wereldgodsdiensten probeert te verenigen. Ze hebben inmiddels zeven van dit soort negenzijdige tempels gebouwd in alle delen van de wereld, van de USA tot Samoa. Ze gaan uit van het idee dat alle geloven eigenlijk hetzelfde zijn en allen van elkaar verschillen in de details. Op zich een aardige gedachte, alleen komen ze dan weer met een heel eigen legertje van messiasen en profeten aanzetten. Volgens mij hadden we er daar al genoeg van.

Lees verder...