Afdeling "GROENLINKS aan den IJssel"

Toen ik net lid was van GROENLINKS kwam ik erachter dat onze gemeente lokaal was ingedeeld als onderdeel van de afdeling Gouda. Na eenmaal een bijeenkomst in Gouda  te hebben bijgewoond kwam ik erachter dat dat toch wel erg weinig met lokale politiek voor Krimpen te maken had. Tijdens de eerste lokale verkiezingen waaraan ik in mijn gemeente kon deelnemen heb ik dus noodgedwongen op een andere partij moeten stemmen. Elke stem die je in Krimpen niet uitbrengt is in het voordeel van de SGP terecht (de grootste fractie in onze gemeente). Daarom viel de keus al snel op D66, de enige oppositiepartij die met twee zetels in de raad vertegenwoordigt was.

Toen provinciaal penningmeester Fred Dijkstra mij begin 2001 een brief stuurde met plannen voor het oprichten van een afdeling voor Capelle/Krimpen had ik daar dus wel oren naar. De eerste bijeenkomst was bij Fred thuis, later gingen we vergaderen op het kantoor van de huurdersvereniging De Hoven in Capelle, waar Erik van Vliet (in 2002 lijsttrekker en later fractievoorzitter in Capelle) actief was. Al snel hadden we een klein groepje van zes of zeven enthousiastelingen bijeen, waaronder mijn huidige steun en toeverlaat in Krimpen Arie van den Bor, sinds 2003 commissielid in Krimpen. Maar de raadsverkiezingen van 2002 stonden voor de deur, en toen rees de vraag: doen we mee? Zowel in Capelle als in Krimpen vonden we een aantal mensen bereid om op de lijst te gaan staan, en werd ik uitgekozen om de lijst in Krimpen te trekken. Tevens was ik campagne-leider, maar dankzij mijn broer die communicatie-wetenschappen studeerde in Amsterdam en de inzet van de rest behaalden we bij de verkiezingen in 2002 in totaal drie zetels: twee in Capelle en één in het kleinere Krimpen.

Vier jaar later, in maart 2006 leidde Peter Ras, een enthousiaste GROENLINKSer uit Capelle, de campagne, en werd het aantal raadzetels uitgebreid naar vier: twee in Capelle en een tweede erbij in Krimpen aan den IJssel. De afdeling was erg blij dat we tegen de landelijke en regionale trend in toch een stuk waren gegroeid. Addy Nieuwenhuijzen kwam nieuw bij ons in de raad, en in Capelle had Ton van Mourik het stokje inmiddels overgenomen van Erik die naar Amersfoort was verhuisd vanwege een nieuwe liefde, en inmiddels daar in de fractie actief is.